Снимка ФБ, Бойко Борисов Процесът на сближаване между новите и старите

...
Снимка ФБ, Бойко Борисов Процесът на сближаване между новите и старите
Коментари Харесай

Индекс на сближаването: България на дъното по качество на живот, здраве, корупция, върховенство на правото и медийна свобода

Снимка ФБ, Бойко Борисов 

Процесът на доближаване сред новите и старите страни членки на Европейски Съюз губи скорост и като че ли е оставен да се движи по инерция. Този развой е бил най-динамичен през интервала 2011 – 2014 година, след което настава закъснение и даже превръщане на посоката в развиването на някои от новите страни-членки. Това демонстрират резултатите в Индекса на настигането за 2019 година, систематизирани в отчет, озаглавен „ Да караш на изпарения “, написа offnews.bg.

Индексът на настигането се актуализира годишно от 2011 година насам и се приготвя от Институт " Отворено общество " – София. Индексът записва процесите на доближаването и раздалечаването в Европа като мери представянето на 35 страни: държави-членки на Европейски Съюз, страни-кандидати и евентуални претенденти за участие в Европейски Съюз, като се употребяват 47 знака в четири категории „ Икономика “, „ Качество на живот “, „ Демокрация “ и „ Управление “.

В Индекс 2019 петте най-добре показали се страни по повсеместен резултат са Дания (1 място с 71 точки), Швеция (2 място с 70 точки), Люксембург (3 място с 70 точки), Холандия (4 място с 70 точки) и Финландия (5 място с 69 точки) в класацията на 35 страни по канара от 100 до 0 точки (най-висок до най-нисък резултат). В дъното на класацията по повсеместен резултат са Босна и Херцеговина (35 място с 18 точки), Турция (34 място с 22 точки), Северна Македония (33 място с 25 точки), Албания (32 място с 25 точки) и Сърбия (31 място с 29 точки).

България е на 29-о място с 36 точки в цялостната ранглиста. Страната се показва най-добре в категориите „ Икономика “, където е на 28 място с 40 точки и „ Управление “ – също на 28 място, само че единствено с 38 точки. Най-лошо е представянето на България в категорията „ Качество на живот “, където е класирана на 30 място с 29 точки. В „ Демокрация “ страната е на 29 място с 35 точки.

Индекс 2019 демонстрира забележителната разлика сред най-добрe представящите се страни, които са в Северна и Западна Европа и тези, които изостават и се намират в югоизточната част на континента.

И до момента в който доста от разликите в Европа по осите Изток-Запад и Север-Юга да остават забележими, Индекс 2019 демонстрира, че те не е наложително да се одобряват за даденост. Процесът на настигането дава опция на редица нови страни-членки на Европейски Съюз (наречени ЕС10+1) да се показват наедно или даже да изпреварят редица от старите страни-членки на Европейски Съюз (наречени ЕС15+2). Проблемът е, че през последните години процесът на догонване резервира динамичност единствено за някои нови страни-членки на Европейски Съюз и единствено във връзка с някои категории, до момента в който при други се следи застоялост.

Три страни от групата ЕС10+1 – Естония, Чехия и Словения – съставляват най-хубавите образци в процеса на настигане, като те доближават най-близо до мечтаните междинни равнища на страните от ЕС15+2 и се показват доста по-добре от останалите нови страни-членки. Естония е на 13 позиция с 57 точки, следвана от Чехия (14 място) и Словения (15 място), като и двете страни са с 55 точки.

Индекс 2019 също по този начин за поредна година демонстрира, че доближаването не е наложително еднопосочен развой и записва случаи на раздалечаване, което се вижда в категориите „ Демокрация “ и „ Управление “. В „ Демокрация “ Унгария отбелязва забележителен спад от 6 позиции и от 15 точки в съпоставения с класацията през 2011 година като пада до 28 позиция през 2019 г, до момента в който Полша губи 6 позиции по отношение на 2011 година и пада до 24 място през 2019 година В съпоставяне с 2011 година и двете страни губят по 2 позиции всяка в категорията „ Управление “.

Това демонстрира, че парадигмата на настигането се трансформира, откакто някои политически партии на власт в ЦИЕ започнаха да отхвърлят модела на своите сътрудници на Запад, най-малко в областите на демокрацията и положителното ръководство.

Като цяло новите страни-членки са още надалеч от най-добре представящите се остарели страни-членки на Европейски Съюз. Средните резултати на новите страни-членки са най-близо до мечтаните междинни резултати на старите-страни членки в категорията „ Икономика “ и са по-отдалечени в категориите „ Качество на живот “, „ Демокрация “ и „ Управление “. Това подсказва, че настигането в „ Икономика “ наподобява е относително по-лесно, в сравнение с превръщането му в триумф при други по-сложни системи.

Съществени разлики в Индекса на настигането се следят освен сред новите и старите страни-членки, само че и сред обособените нови страни-членки на Европейски Съюз. Това е изключително видно във връзка с неравенството. При знака за неравноправие (коефициент на Джини) Словакия е на 1 място, Словения е на 2 място, а Чехия е на 3 място, като това са страните с минимум неравноправие измежду включените в показателя 35 европейски страни. В същото време България (34 място от 35), Литва (33 място) и Латвия (30 място) са измежду страните с най-високо записано неравноправие на континента.

Клъстерният разбор, който разделя страните на групи с сходни характерности, демонстрира ясни географски модели, както е илюстрирано на картата с повсеместен резултат. Всички изоставащи страни, попадащи в клъстерите от 4 до 6 в дъното на класацията, са съсредоточени на Балканите или към тях, до момента в който никоя страна от района не попада в по-добре представящите се клъстери от 1 до 3. Това демонстрира, че през 2019 година главното разделяне в Европа не е по оста Север-Юг или по оста Изток-Запад, а е сред Балканите и всички останали.

Сравнението сред клъстерите в Индекс 2011 и Индекс 2019 по повсеместен резултат демонстрира, че новите страни членки на Европейски Съюз като цяло са съумели да се „ дипломират “ и да се трансферират в по-добре представящи се клъстери, като догонват редица остарели страни-членки и оставят последните два клъстера на страните кандидатки за Европейски Съюз в Югоизточна Европа. Този позитивен развой обгръща и България и Румъния. Въпреки че като цяло Балканите остават най-изоставащия район в Европа, страните-членки на Европейски Съюз в региона се показват по-добре от останалите страни в района, които са отвън Европейски Съюз. Ако през 2011 година по повсеместен резултат в Индекса на настигането България и Румъния са попадали в един клъстер със страни отвън Европейски Съюз като Сърбия и Северна Македония, то през 2019 те се местят един клъстер по-нагоре и към този момент с в компанията единствено на страни-членки на Европейски Съюз, измежду които Унгария, Хърватия и Гърция.

България

Икономика: Най-високата позиция в класирането България заема по знака „ Държавен дълг “, като е на 3-то място измежду 35 страни, с третото най-ниско равнище на държавен дълг по отношение на брутния вътрешен артикул на страната след Естония и Люксембург.

Кредитен рейтинг: България е на 22 място с 41 точки. В „ Изследвания и развиване (R&D) “ страната е на 24-о място с 39 точки, като това се мери посредством два под-индикатора - за високотехнологичен експорт и брой патенти на глава от популацията.

Вътрешен спор и престъпност: знакът е част от категория " Управление ", където страната ни заема 20-о място с 52 точки, като за премерване на този знак се употребяват два под-индикатора („ Индекс за мир “ и статистика за убийства на глава от населението). В знака „ Електронно присъединяване “, част от категорията „ Демокрация “, България заема 16 място с 56 точки.

Доброто показване на България наподобява свършва дотук. Има редица знаци, по които сме на едни от последните места в класацията.

Корупция: България е на 30-о място с 28 точки, като за премерване се употребяват два разнообразни под-индикатора от проучванията за корупцията на " Прозрачност без граници " и на Световната банка.

Върховенство на правото: страната ни е също на 30 място с 25 точки.

Здраве: България заема 33-о място с 23 точки. Този знак включва няколко подиндикатора: предстояща дълготрайност на живота, предстояща дълготрайност на живот в положително здраве, качество на опазването на здравето и детска смъртност.

Медийна независимост: България заема 31-о място с 29 точки. За измерването на този знак се употребяват показателите за медийна независимост на Freedom House и „ Репортери без граници “.

Според клъстерния разбор, България е в 4 клъстер по повсеместен резултат, дружно с Унгария, Хърватия, Гърция и Румъния.

В категориите „ Икономика “, „ Демокрация “ и „ Управление “ България също е в 4 клъстер. В категорията „ Икономика “ България е в една група с редица страни, измежду които Кипър, Испания, Унгария, Румъния и Хърватия. В „ Демокрация “ България е дружно със страни като Румъния, Хърватия и Унгария.

В „ Управление “ България е в компанията на Гърция и Румъния.

Представянето на България е най-лошо в категория „ Качество на живот “. В тази категория страната ни е в 5 клъстер, дружно с Румъния и кандидатките за участие Черна гора, Турция и Сърбия.

Данните употребявани в Индекс 2019 обгръщат интервала преди започването на пандемията от COVID-19 и данните и резултатите в отчета отразяват обстановката в Европа преди свързаната с нея здравна, икономическа и обществена рецесия.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР